Dotazy noveho obyvatela

Pravidla fóra
  1. Diskuzní fórum slouží nejen k podávání dotazů či připomínek zastupitelům a zaměstnancům
    městského úřadu, ale především k otevřené debatě mezi jeho uživateli.
  2. Při diskuzi mějte na paměti, že jejím cílem má být kultivovaná výměna názorů vedoucí ke
    společnému hledání pravdy a porozumění. Názorový oponent není nepřítel!
  3. Není přípustné publikovat urážlivé a vulgární příspěvky, dezinformace nebo příspěvky šířící
    nenávist vůči libovolným osobám či skupinám osob, příspěvky vyzývající k násilí ani reklamní
    sdělení. Příspěvky tohoto typu budou odstraněny administrátorem.
  4. Do fóra mohou přispívat registrovaní i neregistrovaní uživatelé.
  5. Podmínkou registrace je zaslání e-mailové adresy, telefonního čísla a používání skutečného
    jména nebo případně obecně známé přezdívky spojené s konkrétní osobou, tak aby uživatel
    mohl být jednoznačně identifikován. Profil, u nějž bude důvodné podezření, že nepatří osobě,
    pod jejímž jménem je registrován, může být smazán.
  6. U příspěvků registrovaných uživatelů je garantováno, že oslovení členové rady, předsedové
    komisí či zaměstnanci městského úřadu budou reagovat na vznesené dotazy.
  7. Pro upozornění na nefunkčnost veřejného osvětlení či jiné drobné závady na městském
    mobiliáři je vhodnější a rychlejší využít přímo e-mailovou adresu: info.ts@urad-nepomuk.cz
    či tel. číslo 606 064 933.
Angie
Jméno a příjmení: Angelika Drbohlavová

Dotazy noveho obyvatela

Příspěvek od Angie » 18 pro 2018 18:05

Dobry den vospolok, nedavno sme sa pristahovali do Dvorce a okrem vybalovania krabic sa mi este nepodarilo poriadne obhliadnut a spoznat mesto.
Ak nevadi, mala by som par otazok, ktore som za tych par dni nazbierala :-)
1 - kam, prosim, chodite nakupovat? Jo, mame ve Dvorci dobreho reznika, u Pondelika maju skvele pecivo (ak zrovna nepeciem doma vlastne), ale ta predrazena Jednota a strasna Norma ma nedaju spat. Takze jazdime do Klatov / Plzne.
Priznavam sa, ze som zila 10 rokov v Prahe a som trochu rozmlsana z toho, ze som si objednala nakup a proste mi ho niekto doviezol. Sem nezavaza Tesco ani Rohlik. Neviete o nejakej podobnej sluzbe alebo je to len moj nesplneny sen? :-)
2 - v nepomuckych novinach som si vsimla clanok, ze bola dokoncena nova cesta okolo rybniku smerom do Dvorce - lokalitu presnym nazvom popisat neviem, pretoze to tu este nepoznam, ale rybnik by to mal byt Pansky. U toho domecku na samote na zaciatku tej stezky je cvicak. Neviete, komu patri alebo ci je este aktivny? Na internete som nic o tom nenasla :-(
3 - maminky, kam chodite s detmi? Okrem toho, ze mame teda doma psy, tak mame aj mimino. Chodime na prechadzky do toho lesika u Dvorce, ktory vedie okolo lesnej skolky, ale rada uvitam aj nejake tipy na vylety po okoli. Preferujem spis les ako polia, na povrchu mi nezalezi, mam hodne terenny kociar a okrem zlanovania skal zvladne vsetko :-D
4 - prosim, preco je na kruhaku v Nepomuku ten trpaslik? Vsimla som si ho nedavno a zaujima ma zo :-D
5 - je v Nepomuku este nejaka ina lekaren okrem tej, co je na sidlisku u polikliniky?
6 - kde sa tu da dobre najest? Vsimla som si reklamy na pizzeriu. A potom restauracia u Zelenho stromu (myslim). Stoji to tam za to?
7 - su tu niekde kontajnery na textil? Nemyslim vozit to do zberneho dvora, ale nieco ako Klokanek, pre Cerveny kriz a tak..
8 - kde kupujete ryby, prosim? Cerstve, chladene, nie mrazene.. mam spoliehat na Makro/Globus v Plzni?
9 - prosim,ako je to s odvozom odpadu? Uz som vysledovala, ze je to u nas jednou za 14 dni v stredu. Ako je to cez sviatky, ked tento rok je v stredu sviatok? A pochopila som dobre z webu, ze jednou za mesiac sa odvaza plast, takze nemusim nosit plast do separovaneho odpadu a niekto mi ho odvezie od domu?
10 - mate tip na nejake sikovne a dobre vybavene zahradnictvo? Akoze na jar kupit stromky na zahradu, nejake letnicky a tak..

Vopred diky moc a ospravedlnujem sa tym, koho sa eventualne moje dotazy dotkli

Angelika :-)

Jan K
Jméno a příjmení: Jan Kincl

Re: Dotazy noveho obyvatela

Příspěvek od Jan K » 18 pro 2018 20:23

Neobvyklé, ale proč ne. Člověk se nějak s novým prostředím seznámit musí ...

Rozmlsaná? Pokud se vám líbí řezník ve Dvorci a chutná vám pečivo od Pondělíka, tak moc náročná nebudete. Krom Plzně a Klatov se dá nakoupit taky v Blovicích (Penny, řezník-jatka), nebo v Blatné (hned vedle sebe stojí Lidl a Penny, byl tam skvělý řezník Janota, z kterého byli nadšení i Pražáci, ale to už je bohužel minulost). - Dovoz potravin až do domu? Tak to asi na maloměstě zatím čekat nelze. Osobně mám zkušenost akorát s potravinami ze zahraničí (zvl. z Německa) nebo nějakými trvanlivějšími specialitami (čaj, káva, zdravá výživa), co přiveze kurýr nebo pošta.

Na otázky 2 a 3 dobře odpověděť nedokážu. Trpaslík je recese, reakce na nepříliš vydařenou výtvarnou soutěž, a na kružáku je, pokud se nepletu, od minulého Silvestra.
Lékárny jsou v Nepomuk dvě. Správný lokální patriot chodí k doktorce Hánové, která má vlastní lékárnu (krom lékárny jsou tam taky dvě ordinace) stojící pod poliklinikou už řadu let. Další lékárna je přímo na poliklinice. Kdysi tam byla Hánová, pak odešla, resp. byla odejita, a postupně se tam střídají různí provozovatelé, třeba Devětsil, Dr. Max a teď Benu.

Kde se dá dobře najíst? Ideálně doma. S místními restauracemi moc zkušeností nemám, svého čas jsem znal skvělou restauraci v Plzni, Domažlicích a taky v Táboře, ale to je vám houby platné.
Kontejner na textil pro charitu je přímo na nepomuckém náměstí poblíž veřejných záchodků. Jinak se dá taky textil, a další věci, odvézt do Plzně, do Humanitárního skladu Diecézní charity v Cukrovarské 16 (bývalý areál dopravních podniků, poblíž zimního stadionu).

Čerstvé ryby se dají koupit třeba v sádkách u Prádla (Sádky Prádlo - Klatovské rybářství)
www.klatryb.cz/cs/prodej-zivych-ryb nebo v Blatné (Blatenská ryba) www.blatenskaryba.cz/

Poslední dvě otázky přenechám jiným, neboť bydlím v bytovce (střídavě v Plzni a v Nepomuku) a jedinou půdu, kterou obhospodařuji, představuje pět květináčů.

Angie

Příspěvek od Angie » 18 pro 2018 20:41

Dakujem moc za vyceroavajucu odpoved :-) rozmlsana nebolo spravne zvolene, myslela som spis prilis pohodlna na to, aby som travila cas nakupmi, ked mi to moze niekto doviezt domov :-)
To je skoda, ze tu k nam nevozia, pritom to z Plzne ani Klatov neni tak daleko :-( zrovna dnes mi manzel hlasil, ze Tesco vozi do Zhure, tak mozem dufat, asi im napisem podnet :-D
Za tie sadky dakujem moc, je fakt, ze jazdim okolo a vobec ma to nenapadlo alebo si to asi spis clovek neuvedomi.
S tym jedenim v meste ste ma nepotesil. Nie, ze by som bola gurman alebo narocny stravnik, ale tak obcas sa cloveku nechce varit. Date mi tip na tu Plzen? Pripadne neviete o nejakej dobrej indickej restauracii v Plzni?
Dakujem moc :-)
P.S mozna mam netradicny prispevok sem do diskusie, ale co som tak citala, vacsinou sa tu ludia len stazuju, tak preco nedat tema, kde by mohli ludia vyzdvihnut pozitiva vasho, teraz uz teda aj mojho bydliska :-)

Hana

Příspěvek od Hana » 19 pro 2018 11:18

Dobrý den,
nedá mi to abych reagovala na teto příspěvek. Velice zvláštní uvedení se do nového bydliště které velice oceňuji neboť Praha je v Nepomuku a okolí téměř sprosté slovo a rychle tu na ní zapomeňte neboď tu panuje naprosto jiný mrav než v Praze. V postatě Vám paní Jana K odpověděla na vše co šlo odpovědět. Já přidávám na jídlo se dá jít do restaurace Švejk kde vaří přes týden polední menu.Ceny jsou podle mě velice příznivé a jídlo dobré dají Vám ho i do Vámi přinesených krabiček. Jejich plněná tortila je naprosto luxusní. Ještě je dobrá restaurace v Klatovech jmenuje se Žíznivej kozel. Jídlo je tam opravdu dobré, ale o něco dražší.O Pizzerii nemohu podat info tam jsem ještě nabyla. A tím jsme nabídku obědů v Nepomuku vyčerpali. Vlastně ještě se má vařit v nově zrekonstruované restauraci ve Dvorci, ale to nevím kdy bude a jak se tam bude vařit.
Kam chodí maminky s dětmi v Nepomuku je pro mě velkou záhadou. Moje dcera se taky přistěhovala do Nepomuka a s kočárkem tam jezdí sama ona nebo já. Přes to že je Nepomuk plný dětí. Dcera jezdí na různé vycházky po okolí taky má teréní kočárek. Nepomuk má kolem sebe krásnou přírodu. Steka Helenka je hezky udělaná a krásně sjízdná s kočárkem ze Dvorce až ke Klášterskému jezu. Kolem Zelené hory je hezká procházka. Pak se dá jet na Harvánek to je tedy delší procházka na jejím konci Vás čeká krásný výhled do okolí a můžete si tam koupi domácí mléko, když přijedete po 15 h. Ve Ždírci je vyřezávaná zoo pro děti moc hezky udělaná v takovém leso parku. Doporučuji. Pak je v Nepomuku Beruška takový malý club pro děti. Ten si dcera taky chválí. A hezké je hřiště na Daníčkách na Nepomuk přímo luxusní. Ale všude až na Berušku budete převážně s dětmi sama. Myslím tím, že jiné děti se tam vyskytnou málo kdy.
Obchody jsou v Nepomuku katastrofa jak už jste psala to jste poznala sama. Takže tam opravdu zbývá Plzeň nebo Klatovy popřípadě Blovice. V Blovicích jsou tři květinářství a jedno zahradnictví. Každé květinářství má svůj styl .Já ráda chodím do Kytičky na náměstí vedle obuvi. Není otevřené dlouho ale věci tam mají nádherné. Ještě ráda chodím do Domusu to je takový větší krám v Blovicích firmy Unibrik . Je nacpaný krásným zbožím od domácích potřeb, železářstvím, nářadím, zahradními potřebami různými doplňky do domu. Doporučuji tam zajet a podívat se co mají. To samé jsou stavebniny Unibrik v Nepomuku. Ve Vrčeni je taky zahradnictví.
Kapitola sama pro sebe jsou lékaři v Nepomuku tam radím opět Klatovskou nemocnici nebo Plzeň.
Tím jsem asi vyčerpala informace které by Vám snad mohly pomoci s v novém bydlišti se zorientovat.
Držím palce aby se Vám v novém bydlišti líbilo, když tak zase napiště jak to jde.

Angie

Příspěvek od Angie » 19 pro 2018 15:10

Dobry den, pani Hana, aj vam moc dakujem za velmi obsirnu a vycerpavajucu odpoved :-) zatial, co som tak stretla a mala moznost poznat, su u nas v meste velmi mili a ochotni ludia (uznavam, ze oproti Prahe som vzdy z toho trochu v soku), tak moc ocenujem cas, ktory ste venovali odpovediam na moje dotazy.
Prajem pekny den a pokojne sviatky :-)

vosel

Příspěvek od vosel » 19 pro 2018 16:07

Dobrý den,
čerstvý ryby sou v Jednotě.

Jan K
Jméno a příjmení: Jan Kincl

Příspěvek od Jan K » 19 pro 2018 16:30

Angeliko, vzhledem k mému věku jsem měl přehled o restauracích už před rokem 1989. Ještě v 90. letech to ušlo, ale dnes, kdy dávám přednost domácí kuchyni, mám přehled mizerný.
V Plzni mě v poslední době zaujala třeba restaurace Kalikovský mlýn. Prostředí pěkné, jídlo horší. V Plzni je dobré vyzkoušet tradičnější restaurace, třeba "Na Parkánu", "U Salzmannů", "Na Spilce" nebo "U Mansfelda" či Švejk restaurant "U Pětatřicátníků".
Indické restaurace jsou v Plzni asi tři. Osobně znám Ganesh na Americké, prostředí nic moc, ale kuchyně ujde. Známí zase doporučují indickou a nepálskou restauraci Everest poblíž Kauflandu na Roudné (Lochotínská ul.).
Ještě si dovolím přidat tip na pekárnu a cukrárnu. - Tradiční poctivé zákusky nabízí Cukrárna Crystal (Karel Jereš) na Klatovské třídě. Nejlepší klasický kváskový chléb peče Sebera, který právě teď 10. prosince otevřel novou pekárnu v Plzni-Božkově. [ www.pekarstviuseberu.cz ]

Doufám, že se Vám v Nepomuku bude dobře žít. Krajina je tu pěkná, lidé jako všude jinde, tedy hodní i zlí. Mohu Vám jen přát, ať máte štěstí převážně na ty hodné.

P.S. Hano, nepříliš dobrou češtinu jsem vám ochoten odpustit, ale to, že jste ze mě, pozvolna plešatícího chlapa s bezmála pěti křížky na krku, udělala "paní Janu", vám odpustit nemohu. S pochopením textu mají dnes mnozí problém, neboť jsou líní - nebo neschopní - myslet. Myšlení trochu bolí, ale kupříkladu následky podpisu nějakého nepochopeného dokumentu bolívají víc...

Albert

Příspěvek od Albert » 19 pro 2018 17:29

Milá Angeliko,
pan Jan i paní Hana jsou evidentně více či méně nakaženi nepomuckou skepsí (všechno je tady špatně, jeďte do Plzně, nebo se radši odstěhujte do Prahy). Já myslím, že Nepomuk je fajn, hlavně přes léto. Je tady super příroda a celkem hezká krajina, spusta možností pro výlety do blízkého i dalekého okolí. Občas se tady dějí i zajímavé akce. Obchody jsou, pravda, téměř tragické, ale zdaleka ne všechny. Někteří lidé jsou tady skvělí, ale nechybí ani slušná řádka d*bilů. To poznáte sama.
Takže k dotazům:
1) Řeznictví Herejk je docela slušné. Další obstojný řezník, ale s menším výběrem, je Slávek Chodora v Husově ulici. Dobré uzeniny od malých řezníků ze Šťáhlav a Střelských Hoštic má i pan Veselý (malé potraviny vedle Herejka). Lepší pečivo než od Pondělíka je od Jílků (Blovická pekárna), které se dá sem tam koupit i v Nepomuku. Slušná je Zelenina na sídlišti (vč. točeného vína a dobrých sýrů a jogurtů) a solidní zeleninu mají i ve Dvorci (Roháriková). Pro vyznavače zdravé výživy, vegany, milovníky kvalitních čajů, celiatiky atp. je krámek na rohu Husovky a ul. Jirky Kubíka. Dají se tam koupit i jogurty z Kvášňovic atd. Malá rodinná sýrárna je v Jarově. Super jsou farmářské trhy, ty jsou ale jen jednou měsíčně v sobotu a jen jaro-podzim. Co se týče supermarketů - v Albertu v Plzni-Černicích potkáte půlku Nepomuka. Norma je fakt hnus. Bedýnky tady opravdu nemáme.
2) Cvičák patří panu Šůsovi - spolumajiteli fi. Šůs - V+M u závor. Myslím, že ho využívá nějaká parta kolem něj.
3) Na procházky se vyráží hlavně pod Zelenou horu - stezka Helenka, Klášter, splav, Knárovka a tak. Na delší trasy se dá vyrazit po turistických stezkách (Dubeč-Buková Hora, Kákov, Štedrý ...).
4) Recese
5) V poliklinice a pod poliklinikou - pí Hánová
6) Zelený strom je v pohodě, pizzerie jak kdy, Sokolovna vaří jen obědy, Jídelna ve Dvorci nic moc. Naprosto skvělé jsou Soběsuky, ale taky dost drahé. Dobré pizzerie jsou v Blatné a Klatovech, úplně špatné nejsou ani Kasejovice (Pejsek a Kočička).
7) Na náměstí vedle záchodků a ve sběrném dvoře (obojí je pro Diakonii).
8) Sádky u Prádla.
9) Pochopila jste to správně. Taky můžete tříděný odpad odvést do sběrného dvora. Hlavně zaplaťte poplatek na radnici.
10) Zahradnictví - Arbocom Vrčeň, drobnější věci, sazeničky letniček atd. Květiny Rašková (výpadovka na Plzeň)/ Kopretina (náměstí) anebo zmíněné farmářské trhy.

Ať se Vám tu dobře žije!
:)

vosel

Příspěvek od vosel » 19 pro 2018 18:07

Dobře pane Alberte, děkuju. Už sem si hledal provázek abych to skoncoval, dyž sem si vod Vašich předřečníků přečet v jakej semkruvně to vodmala žiju. Nicméně vopakuju, že čerstvý ryby sou v Jednotě. A v letě je to i hezká procházka. A hezká procházka je třeba i do Žinkov měskym lesem (dokaď tám ňákej je). Kromě pěknejch panoramat a pamětihodností je na náměstí slušná hospoda s dobrym jídlem a vedle docela dobrej uzenář.

Pivař

Příspěvek od Pivař » 19 pro 2018 18:09

Dobrý den.
Předchozí Vám již vše potřebné obsáhle vysvětlili a souhlasím s Albertem. Není to až tak zlé. Pokud se řídíme heslem jaký si to uděláš....
Jen doplním, že na Sokolovně (u toho kruháče s tím trpaslíkem) vaří velmi dobře a pokud se nepletu vaří i minutky. Je pravda, že přes týden asi jen do 7 večer, ale vaří. Mají tam i pivo z tanku. I jako dekorace hezká podívaná. Pak je ještě hospoda Na Knárovce. Ta je také velmi útulná.

Pivař

Zamčeno