Příspěvek
od Pavel Kroupa » 13 srp 2018 07:19
Ještě ani nejsou zveřejněné kandidátky a už se nám tu rozjela hezká kampaň či spíše antikampaň.
Když jsem si tak pročítal předchozí příspěvky, tak jsem si říkal, zda na tu snůšku dezinformací a polopravd vůbec reagovat, ale pokud mě někdo (evidentně v lecčem relativně dobře informovaný, skrývající se za seriózně vypadajícím pseudonymem - pokud se pletu a opravdu pane Silovský existujete, přijďte mě, prosím, osobně navštívit) z čehosi osočuje, tak bych asi měl uvést věci, alespoň tedy ty podstatné, na pravou míru:
- Projekt na územní studii veřejných prostranství sídliště Na Vinici (nikoliv tedy prováděcí projet na konkrétní úpravy) opravdu nezískal dotaci, ale nikoliv proto, že by mi ležel na stole a čekal na podpis, ale proto, že výběrové řízení na zpracovatele (které zajišťovala Stavební poradna s.r.o.) probíhalo déle než jsme čekali (jaké 3 další projekty jsme prošvihli, opravdu Netuším).
- Na Daníčka je platné územní rozhodnutí, pozemky již budou k prodeji. Pravda trvalo to velmi dlouho, ale je stavební boom, jen dokončení projektové dokumentace (fy. Macán Klatovy) trvalo téměř rok. Mimochodem na Daníčka nebyl žádný projekt od AIP, pouze jakási studie a pan architekt Bečka (který není můj kamarád, známe se až od chvíle, kdy vyhrál spolu s arch. Červeným výběrové řízení na studii Pod Vinicí, a vykáme si) vypracoval novou studii parcelace za účasti zájemců o parcely za cca 25.000Kč. Jen úpravou parcelace (zvětšením počtu a rozlohy parcel) získalo město cca 1,5 mil. navíc, zároveň ušetřilo na rozlohách zpevněných ploch a veřejných prostranství. Aktuálně je volná jedna parcela, patnáct jich je rezervovaných.
- Tvůrčí rezidence jsou jen jednou z mnoha akcí nepomuckého kulturního kalendáře (Otvíráme Nepomuk!, Nepomucká pouť, Nepomucké trhy aj.) a jejich podoba vznikla transformací původních sympozií (zrušených předchozí městskou radou) na rezidence či stáže pro studenty vysokých uměleckých škol - a to na doporučení rektora Akademie výtvarných umění. Akce konané v rámci doprovodného programu TRN na Zelenohorské poště nepořádá město, ale Nepal, z.s., pouze jsou uváděny v rámci doprovodného programu (obdobně jako je tomu např, o pouti, kdy v programu jsou také akce všech pořadatelů). Mimochodem, Nepal pořádal před mnoha lety doprovodné akce již k sochařským sympoziím.
- Ostatně kavárnu na Zelenohorské poště neprovozuji já, ale opět Nepal, z.s. jehož jsem (již několik let) pouhým řadovým členem. Taktéž žádost o dotaci na kavárnu (která ještě nebyla přidělena, ale bylo o ni pouze zažádáno, prošla prvním kolem hodnocení a byla obodována dle předem známých a transparentních kritérií) podával Nepal, z.s. ; pro přidělení této dotace jsem jako člen PV MAS samozřejmě (jako člen spolku) nehlasoval; navíc v daném programu je ještě stále dost peněz. Daný spolek má prostor "Kavárny" od naší rodiny k dispozici zdarma, na základě smlouvy o výpůjčce, obdobně jako množství místních spolků má zapůjčeny tímto způsobem nebytové prostory od města (což Nepal nemá). Konečně veškeré aktivity na Zelenohorské poště jsou provozovány za účelem oživení dění zde v Nepomuku a nikoliv jako ziskové (naopak jsou spíše dotovány i z soukromých peněz).
- Počet turistů se v posledních letech řádu desítek procent zvýšil, byť ne o tolik, jak bychom si přáli.
- Na louku byla zpracována na základě veřejných projednání územní studie - a ta je využívána jako koncepční materiál a podklad pro další kroky. Územní studie není projektová dokumentace, nelze podle ní rovnou nic stavět. A několik projektů dle ÚS je již hotových či před dokončením (dopravní infrastruktura v západní části lokality, zastávky, školní zahrada, hřiště ...).
- Soutěž na doplnění památníku obětem válek nestála ani korunu.
- A že jdu po městě s kočárkem? I v takových chvílích mě zastavují občané a řeší se mnou různé záležitosti týkající se chodu města a jejich problémů. Ona funkce místostarosty opravdu není o sezení od 7:00 do 15:30 v kanceláři, ta je vykonávána prakticky nepřetržitě. Takže jsem třeba neustále na telefonu a pokud se mi někdo zrovna nedovolá (protože mám např. nějaké jednání), tak volám vždy zpět.
Přeji hezké dny a kultivovanou veřejnou debatu.